Vienon Kammarin matka Sovetskin Lada sosiaalikeskukseen

Sovetskin sosiaalikeskus Lada kutsui Vienon Kammarin matkalaiset vierailulle lauantaina 27.10.2018.
Aamulla matkalle lähdettiin Valkealasta ja kyytiläisiä hyppäsi kyytiin Suomen puolella aina Haminaan asti. Auringon jo sarastaessa ja rajamuodollisuuksien jälkeen osa matkustajista jätettiin kyydistä Viipuriin, mutta suurin osa matkustajista lähti Sovetskiin viemään avustuspaketteja ja tutustumaan sosiaalikeskuksen toimintaan.
Etäältä näkyikin Sovetskin vanha sellutehdas, joka on nykyisin maailman suurimpia pellettitehtaita. Tehtaan jälkeen näkyikin jo Sovetskin kaupunki ja pääkadun perällä sosiaalikeskuksen pihalla meitä odottikin keskuksen väkeä iloisin ilmein ja vilkutellen. Lämmin vastaanotto sai monet matkustajat syvästi liikuttumaan.
Bussimatkustajat ohjattiin yläkertaan ja aluksi tarjottiin borssikeittoa, mureita lihapaloja ja perunamuusia. Jälkiruuaksi tietysti kahvia ja rahkatorttuja.
Ruokailun jälkeen sosiaalikeskuksen johtaja kertoi keskuksen toiminnasta.
Sosiaalikeskus toimii kahden sponsorin voimin ja osa tekee työtä minimipalkalla, mutta enimmäkseen työ on talkootyötä. Sosiaalikeskus auttaa lähiseudun köyhiä ja invalideja ruoka- ja vaateavustuksiin. Tämän vuoden alusta keskuksessa on myös vanhuksille järjestetty yhteisiä tapaamisia ja keskusteluhetkiä.
Vieno Viitakareen ”Vienon Kammarin” avustuspaketit ovatkin lähes ainut apu lähiseudun vähävaraisille.
Ohjelmanumeroina nähtiin sosiaalikeskuksen lastenkuoron lauluesitys Halleluja.
Kuorolaulun jälkeen kuulimme haitarin soittoa kun veljespojat soittivat kaksi kappaletta. Nuori tyttö soitti pianolla yhden esityksen, jonka jälkeen keskuksen naiset esittivät teatteriesityksen. Vaikka monellakaan ei ollut venäjänkielen tuntemusta niin silti esityksestä kävi ilmi että haaremin sulttaani sai kolme toivomusta ja toivoi uusia naisia haaremiinsa. Vanhemmat haaremin naiset eivät siitä riemastuneet ja soppa oli valmis. Yhteisen juhlamme päätteeksi Riston kitaran säestyksellä lauloimme pari yhteislaulua. Vienon Kammarin matkoilla on aina mukana venäjänkielen tulkki. Tälläkin kertaa tulkkaajana keskuksessa avusti Leena Herzi. Ilman häntä moni asia olisi jäänyt arvailujen varaan. Sosiaalikeskuksen johtaja kiitti lopuksi Vienoa suuresta työstä keskuksen hyväksi ja pyysi vierailulle uudestaan.
Yhteiskuvan jälleen lähdimme iloisin mielin kohti Viipuria ja Karusel-kauppaostosten jälkeen kotimatkalle kohti Venäjän ja Suomen tullia, rajamuodollisuudet sujuivatkin tällä kertaa aika nopeasti ja olimme kotona normaaliin avustusmatkan aikaan.

Matkaterveisin
Esa Ström

Kuvia matkalta

Sosiaalikeskuksen johtaja Kalina
Vieno
Sovetskin lapset
Sulttaani
Haaremin naiset
Yhteislaulua Riston säestyksellä

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *